Ökad AI-mognad inom skolan
UTMANINGEN
Intresset för generativ AI, som ChatGPT och liknande tjänster, har ökat kraftigt den senaste tiden.
Tekniken skapar spännande möjligheter att effektivisera arbetet, förbättra utbildningen och hitta innovativa lösningar. Samtidigt innebär den också utmaningar, särskilt när det gäller tillgänglighet, säkerhet, integritet och ansvarsfull användning i stadens verksamheter.
LÖSNINGEN
Med AI tar Helsingborg klivet in i framtiden
Inom Skol- och fritidsförvaltningen i Helsingborg ger vi alla medarbetare möjlighet att lära sig mer om AI (artificiell intelligens) och utforska tekniken tillsammans med kollegor. För många är AI ett nytt område som kommer att ha stor inverkan på vår vardag, och därför behöver vi stärka vår digitala kompetens.
Bakgrund
Utbildningsdirektör Tony Mufics beslut att satsa på AI inom Helsingborgs stads skolor har varit avgörande för att stärka den digitala kompetensen hos alla chefer och medarbetare inom Skol- och fritidsförvaltningen. I enlighet med stadens ledord “Tillsammans” har satsningen byggt på samverkan, där medarbetare fått möjlighet att utforska och lära sig om AI tillsammans för att utveckla vår verksamhet. Tack vare detta modiga ledarskap är Helsingborg nu en föregångare i att ansvarsfullt och innovativt integrera AI i vårt dagliga arbete.
Utgångspunkt
Genom hela satsningen har vi haft dubbla fokus, att få med hela förvaltningens chefer på tåget från början och att sprida kunskap genom nyckelpersoner i alla våra verksamheter. Målsättningen har varit att skapa förutsättningar för en hållbar organisation som stödjer det fortsatta arbetet och höjer digitala kompetensen. Grundfrågorna för satsningen har varit många och vägledande för det vi gjort: Vad kan AI tillföra i vårt arbete och undervisningen? Hur kan AI vara ett stöd för lärande och utveckling i min yrkesroll, både i administration och undervisning? Vilka nya möjligheter öppnar tekniken upp för, och vilka utmaningar och risker behöver vi vara medvetna om? Genom att lära oss tillsammans kan vi hitta sätt att använda AI på ett smart och ansvarsfullt sätt i alla våra verksamheter.

Från noll till expert: Så rustar vi våra medarbetare för AI-transformationen
För att stärka den digitala kompetensen inom AI har vi tagit ett helhetsgrepp där vi erbjuder samtliga medarbetare inom Skol- och fritidsförvaltningen en rad utbildningar, workshops och stödinsatser.
Initiativet omfattar utbildningsinsatser för alla nivåer, från ledning till pedagoger. Arbetet sker i flera olika format, både digitalt och i fysiska träffar. Medarbetarna får stöd i att hitta vägar att använda AI i undervisningen på ett sätt som möter både den samhälleliga och den teknologiska transformationen och samtidigt stärker barns och elevers lärande. Alla våra insatser har fokus på etisk och ansvarsfull användning av AI med målet att på ett säkert sätt integrera AI i verksamheten och förbereda både medarbetare och elever för en framtid där AI blir en naturlig del av undervisning och arbetsvardag.
Allt började med Laiban, förskolans AI-assistent, 2018. Men när generativ AI exploderade möttes vi av otaliga frågor och behov att utforska vidare. Det blev startskottet på ett omfattande arbete som inleddes våren 2023. Ett viktigt strategiskt val var att inleda med att ge våra ca 150 chefer inom SFF en fördjupande och utforskande workshop med AI och innovation som tema. I mars 2025 har alla chefer gått den utbildningen. I föreläsningen kommer vi att beskriva vårt arbete mer detaljerat.
Vinster med projektet
Gemensam grundkompetens om olika AI-verktyg
Likvärdig tillgång och användning
Tydlig styrning och stödorganisation
Kraftfulla nätverk
Handlingsberedskap i undervisningssituationen
Nya effektiva arbetssätt